Kakule, zencefil ailesinden 3-4 m yüksekliğe kadar çok yıllık bir bitkidir. Gerçek bir bitki sapı olan güçlü bir sürünen köksapa sahiptir. Köksap, düzensiz şekilli bireysel nodüllerden oluşur. İki toprak sapı vardır , yaprak ve çiçek. İlkinin yaprakları, saz yapraklarına benzeyen soluk yeşildir. İkinci gövde, küçük kümeler halinde toplanan yeşilimsi beyaz çiçeklerle çiçek açar. Çiçekler üçüncü yılda ortaya çıkar. Meyveler üç odacıklı kutular şeklindedir. Kozaların boyutu ve şekli, kakule çeşidine bağlı olarak biraz değişir. Bitki çiçek açtıktan sonra 15 yıl içinde meyve verir. Meyveler seçici olarak hasat edilir, olgun kapsüller patladığı ve tohumlarını kaybettiği için biraz olgunlaşmamış Kakule kutuları zengin bir yeşil renkte olmalıdır. Bu baharatın tazeliğinin bir işaretidir.
Arap tüccarlar tarafından eski Yunanlılara ve Romalılara getirilmiş ve daha sonra Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Eski Yunanlılar ve Romalılar, kendilerine göre olağanüstü bir iyileştirici güce sahip olan ve aynı zamanda güçlü bir afrodizyak bileşeni olarak kabul edilen bu "en hassas" baharattan dolayı bu baharat için çok para ödediler. Orta Çağ'da kakule, esas olarak tıbbi özellikleri nedeniyle ödüllendirildi. İyileştiremeyeceği bir hastalık olmadığına inanılıyordu. 19. yüzyıla kadar kakule yabani olarak yetişirdi. Sonra onu günümüzdeki gibi yetiştirmeye başladılar. Genellikle büyüdüğü ormanlardan tarlalara transfer edildi. Yapraklar soluk yeşil, bütün, mızrak şeklindedir. Bu meyvelerden kakule yağı elde edilir. Solan kakule, üç odacıklı sepet şeklinde bir meyve oluşturur, Pek olgunlaşmamış kutular, açılmamaları için güneşte toplanır ve kurutulur. Bu formda kakule, hoş, güçlü bir aroması, tatlımsı ve baharatlı tadı olan bir baharattır. Öğütülmüş kakule, kokusu hızla kaybolduğu için baharat olarak daha az değerlidir.
Bugün dünya kakule üretiminin %80'den fazlası Hindistan'dadır. Ayrıca Sri Lanka Yarımadası, Çin, Endonezya, Vietnam, Doğu Afrika ve Orta ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişir. Bununla birlikte, Hindistan'da hasat edilen hasat, Mysor ve Malabar çeşitleri gibi daha çok takdir edilmektedir.
Kakule yağı çoğunlukla renksiz ve bazen açık sarı renktedir. Kakule baharatlı bir kokudur. Aroma, odunsu, balzamik, çiçek ve kafur notaları ile tatlıdır. Kakule portakal, bergamot, ylang-ylang, sedir, tütsü, neroli, gül, sandal ağacı ile iyi bir sonuç verir.
Kakule kokusu vücudu tonlar, depresyon, uyuşukluk, korkuları (panik) giderir; sakinlik ve hafiflik hissi verir ve zihinsel aktiviteyi destekler.