Aslında sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca kullanılması gereken bu kremler, cildimizi güneşin olumsuz etkilerinden koruyor. Bildiğiniz gibi cildimizin kendi doğal koruyucu faktörü melanindir ancak melanin cildimizi istediğimiz gibi aynı katmanda kaplamaz, bazı yerlerde daha fazla, bazılarında daha azdır. Sonuç olarak, ciltte lekeler belirir. Bunu önlemek için SPF kremler kullanmak gerekir.
Ayrıca güneşin (veya daha doğrusu UV dalgalarının) cilt kanseri gelişimindeki rolü zaten kanıtlanmıştır. Bunu önlemek için güneş kremi kullanmanız gerekir.
SPF kremlerin üzerinde yazan sayı (30; 40; 50; 100) genellikle kremin güneşten korunma yüzdesi olarak düşünülür. Ama durum böyle değil. Bu sayı kremdeki koruyucu faktör sayısını gösterir. SPF 50 ile SPF100 arasında sadece %3'lük bir koruma farkı vardır ki bu önemli bir fark değildir. Ayrıca 50'den fazla faktöre sahip olmak cilde yarardan çok zarar verebilir. Maksimum SPF 50 olan kremler kullanın. Yani %100 güneş kremi yoktur, bu bir efsanedir. Ayrıca cildimizi güneşten tamamen korumamıza da gerek yok.
Bir başka hata da günde bir kez güneş kremi kullanmaktır. Bahsettiğim gibi kremler koruyucu faktörler içerir ve UV etkisi ile parçalanırlar. Bu ayrışma yaklaşık 2,5-3 saat sürer. Bu nedenle bu kremleri her 2.5-3 saatte bir uygulamak gerekir. Önemli olanın kalın çekmek değil, zamanında çizmek olduğunu da belirtmek gerekir.
Ve son olarak, bir SPF kremi seçerken cildinizin rengini dikkate almalıyız. Daha beyaz tene sahip olanlar yüksek faktörlü kremler (50'yi geçmemek şartıyla), karabuğday tene sahip olanlar ise düşük faktörlü kremler kullanmalıdır.